Dwangarbeid in Tienray.

Mannen werden in september verplicht aardappels te gaan steken. De vrouwen moesten de aardappels schillen voor de Duitse militairen die in de omgeving van Overloon aan het vechten waren. Dat schillen gebeurde onder andere bij Sir van Rijswick, Spoorstraat 68. Bij die vrouwelijke schillers was ook jodin Rebecca Aldewereld.
Regelmatig werden koeien geslacht. Dat gebeurde vaak op beestachtige wijze bij slachter Raijmakers Spoorstraat 7. Deze werkzaamheden vonden ook plaats in alle dorpen in de omgeving.
Op vrijdag 6 oktober 1944 werden ongeveer twintig jonge mannen uit Swolgen en een aantal uit Tienray en Meerlo gedwongen aan de Groote Molenbeek te gaan werken.
Het was de eerste vrijdag van de maand, zodat velen naar de kerk gegaan waren. De bedoeling van het werk was dat het voor de geallieerde tanks bemoeilijkt zou worden er overheen te trekken (de zogenaamde tankvallen).
De mannen uit Tienray en Meerlo werkten tegenover het klooster. Hay Theeuwen, Swolgenseweg 40 moest ook aan de beek werken. Hij was bezig tegenover het klooster, toen er plots zes vliegtuigen over kwamen. Iemand merkte op: “Das sind unsere Freunden”. Een Duits militair zei: “Auch unsere”. Iedereen maakte zich uit de voeten. Hay Theeuwen vluchtte naar Driessen, Kloosterstraat 19.

Zie ook elders de dood van Gerard Peeters

Translate »