Harrij Wijnhoven

Gertruda (Truusje) Nabben, geboortedatum 26 maart 1937 en Harrij Wijnhoven kwamen om bij de beschietingen op 31 oktober 1944. Vader Nabben was juist bezig een schuilkelder te graven die vanuit de woonkamer toegankelijk zou worden. Harrij was in de bakkerij van Van Well op Spoorstraat 2. Ook hij werd dodelijk getroffen. Beiden werden tijdelijk in één graf gelegd vanwege de beschietingen.
De herdenking van Harrij Wijnhoven.
Harrij was bij T.O.P.’27 de razendsnelle buitenspeler net als zijn broer Sjaak. Omdat Harrij werk vond bij Philips in Eindhoven, ging hij daar wonen en voetballen. Hij speelde bij de Eindhovense Voetbalvereniging Scheerkwasten (E.V.V.S.), die was opgericht in een kapperszaak. Deze vereniging was opgericht in 1929 en vond zijn einde in 1950. Op het einde van de oorlog vond Harrij het raadzaam in Tienray onder te duiken, daar hij anders kans liep in Duitsland dwangarbeid te moeten gaan verrichten. Het zou hem noodlottig worden. Henricus (Harrij) Johannes Wijnhoven was geboren op 30 april 1919 en overleed op 31 oktober 1944 in de bakkerij op Spoorstraat 2. Hij werd dodelijk getroffen bij de beschieting van Tienray en werd er ook begraven, samen met Truusje Nabben, die op dezelfde dag omgekomen was. E.V.V.S. wilde naar Tienray komen om Harrij als oud plaatsgenoot en oud-clublid te herdenken. De herdenking zou plaatsvinden op 8 september 1946.
Op 27 juli riep voorzitter August Knoops alle leden op, om naar de heilige mis te komen en bij de kranslegging aanwezig te zijn. Na afloop zouden er behalve een toernooi, nog diverse activiteiten plaatsvinden zoals: schieten, het rad van avontuur en op doel schoppen. Er zou ook een tent komen met drank en een tent met een kermisattractie.
Op 4 september 1946 liep het bestuur nog alle taken na. Daarna vond de loting voor het toernooi plaats. Die bracht de volgende wedstrijden op het bord: Swolgense Boys – Well; B.V.V.-F.C.V.E.B.; Brughusia (uit Broekhuizen)- E.V.V.S. II en Meerlo tegen het tweede team van T.O.P. ’27. De gastheren speelden een wedstrijd tegen het eerste team van E.V.V.S.
De Eindhovenaren kwamen met meer dan honderd personen en werden opgewacht door de voorzitter bij de Boerenoven op Spoorstraat 61. Daarna zou iedereen naar de kerk gaan voor de mis ter nagedachtenis. Na de middag werd het voetbaltoernooi gehouden.

Translate »