Geijsteren

De kerk werd op 5 november 1944 van dynamiet voorzien en later verwoest. Ook hier was teveel dynamiet gebruikt, waardoor de kerk geheel verwoest werd, maar op een andere plek herbouwd met de houten klokkentoren ernaast.
Het kasteel werd door een zestigtal Duitse kadetten te vuur en te zwaard tevergeefs verdedigd, waardoor zeer veel slachtoffers aan beide zijden vielen. Zonder dat de Geallieerden het in de gaten hadden waren ze waarschijnlijk de Maas over gevlucht.
OpDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Geysteren-2-1024x619.jpg 25 november 1944 werd het door een Brits bombardement verwoest. Onlangs is bekend geworden wat het ware verhaal behelsde. Voor het gebombardeerd werd, waren alle Duitsers verdwenen of gesneuveld. Vanaf de vliegbasis Eindhoven vertrokken enkele bommenwerpers die koers zetten naar Geijsteren. In de cockpit zaten ook enkele leerling piloten, die praktijkles kregen. Op veilige afstand van het kasteel stond een filmploeg, die de vernietiging ging vastleggen. De film werd later gebruikt al propagandafilm voor het thuisfront. Vanaf 2004 werd de ruïne gerestaureerd en voor verdere achteruit gang behoed. In 2011 was de klus geklaard.

Translate »