Hanna van de Voort

Hanna van de Voort (Johanna, Catharina Maria)

HanDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Hanna25-1-398x1024.jpgna was geboren op 26 november 1904 en zij overleed op 26 juli 1956 in het Anthonius ziekenhuis in Utrecht tijdens een open hart operatie. Ze was kraamverzorgster bij het Groene Kruis afdeling Meerlo en bleef zoals dat toen gebruikelijk was tien dagen bij een gezin, als er een kind geboren was. Hanna benaderde de mensen waar zij als kraamverzorgster geweest was, Nico en Toontje Peeters de overige. De dorpen in Noord Limburg lagen erg geïsoleerd en er waren bijna geen NSB’ers en af en toe kwam een een Duitse militair op zijn motor door de dorpen. Zieke kinderen bleven ook tijdelijk bij Hanna. Jaap Grootkerk had erg veel last van exceem en bleef een half jaar bij Hanna en haar ouders. In Broekhuizen woonde dokter Th. Knippenberg, die regelmatig hielp. Bekend is ook haar tocht met een fiets met een grote bakkerskorf voorop. In de korf lag een joods kind. Hanna fietste net zolang door tot de razzia voorbij was.
In Swolgen hielp ze Cisca de Mulder met een grote flitsspuit om de boerderij zogenaamd te ontsmetten. De Duitse militairen bedankten haar uitvoerig, aangezien ze als de dood waren voor TBC en het hazenpad kozen. De Amerikanen konden opgelucht ademhalen.
Voor haar vele werk werd een plaquette onthuld op 5 mei 1957 om 17.00 uur. Nico deed een dankwoord. Ze kreeg postuum de Yad Vashem onderscheiding op 16 december 1976 in het bijzijn van onder andere burgemeester Samkalden van Amsterdam en de minister van Justitie Dries van Acht. Er kwam wel eens een telegram met: morgen worden acht pakjes thee afgeleverd. Of zes pakjes koffie.
N.B. Op 13 oktober 2016 vond de verkiezing plaats van “De grootste Limburger” door oproep L1. Jan Linders van de Limburgse supermarkt keten behaalde de meeste stemmen en Hanna kwam op de tweede plaats. Dit tot grote teleurstelling van de nabestaanden van Toon Hermans, die al de voorste plaatsen in de zaal bezet hadden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Translate »