Hanna van de Voort

Hanna van de Voort (Johanna, C.M.)
Hanna was geboren op 26 november 1904 en overleed op 26 juli 1956 in het Anthonius ziekenhuis in Utrecht tijdens een open hart operatie. Ze was kraamverzorgster bij het Groene Kruis afdeling Meerlo. Zij bleef zoals het destijds te doen gebruikelijk was tien dagen bij een gezin, als er een kind geboren was. Hanna benaderde de mensen waar zij als kraamverzorgster geweest was, Nico en Toontje Peeters de overige. Dat waren er misschien wel meer. De dorpen in Noord Limburg lagen erg geïsoleerd en er waren bijna geen NSB’ers en er kwam af en toe een Duitse militair op zijn motor voorbij. Hanna kreeg hul[ van P.A.J. Peeters, A. Reijnders, de broers Wiel en Hand van de Pas. 
Na de razzia op 1 augustus 1944 werd Hanna negen dagen opgesloten in Eindhoven. Voor haar vele werk werd een plaquette onthuld op 5 mei 1957 om 17.00 uur. Nico deed een dankwoord.
Ze kreeg postuum de Yad Vashem onderscheiding op 16 december 1976 in het bijzijn van onder andere burgemeester Samkalden en minister van Justitie Dries van Acht.
N.B. Op 13 oktober 2016 vond de verkiezing plaats van “De grootste Limburger” door L1. Jan Linders behaalde de meeste stemmen en Hanna kwam op de tweede plaats. Dit tot grote teleurstelling van de nabestaanden van Toon Hermans, die al de voorste plaatsen in de zaal bezet hadden.