Kapelaan Miedema

Petrus Reinier Eduard Jozef Miedema, roepnaam Sef.
Kapelaan Miedema is geboren op 20 september 1912 in Sint Anthonis en overleden op 28 augustus 1985 in Haelen. Ed Miedema werd in 1938 tot priester gewijd van het Bisdom Roermond. In de oorlog sloot hij zich aan bij het verzet in Gennep, waar hij kapelaan was.
Miedema bracht de bemanningen van de neergestorte vliegtuigen naar boerderij de Zwarte Plak in America. Joodse kinderen werden door hem eveneens ondergebracht. Hij bracht verzetskrantje “Ons Volk” en Trouw in de omgeving rond.. Hij maakte jacht op zwarthandelaren, hetgeen maar liefst 25.000 gulden opbracht voor het verzet. Hij zag zich genoodzaakt om op 11 juli 1944 onder te duiken bij zijn ouders in St. Anthonis. Omdat hij tijdens de oorlog zoveel mensen hielp was het niet moeilijk een cadeau voor hem te verzinnen: lakend. Hij gaf zoveel weg, dat hij zelf op stro sliep. Hij was ook kapelaan in onder meer Heerlen, Sittard en Roermond en werd daarna benoemd tot pastoor van de Sint Michael parochie “’t Eikske” in Schaesberg. Hier kwam hij in conflict met bisschop Moors vanwege zijn vrije opvatting van het ambt en het gezag in de R.K. kerk. Hij was onbuigzaam in zijn verzet tegen de machtskerk. Het leidde tot zijn ontslag in 1968.
Het kerkbestuur trad af en gesteund door de parochieraad werden de diensten voortgezet in een eigen kerkgebouw. Er ontstond een kritische basisgemeente, de zogenaamde ‘vrije streekparochie’ Schaesberg. Als gevolg kwamen er rechtszaken om het bezit van de doop- en trouwregisters en de nieuwe bisschop Gijsen verklaarde de door Miedema gesloten huwelijken ongeldig. In 1979 huwde hij met Gonnie Hermens.

Translate »