Piet Meerburg

Pieter Adriaan Meerburg was geboren in de Bilt op 1 september 1919 en overleed in Amsterdam op 11 april 2020. Hij was betrokken bij het redden van Joodse kinderen en na de oorlog een vooraanstaand theaterondernemer in Amsterdam. Als rechtenstudent in Amsterdam richtte hij samen met andere studenten de Amsterdamse Studentengroep op met onder andere de pas achttienjarige Wouter van Zeijtveld.
Meerburg onderhield contact met Walter Süskind, de beheerder van het verzamelcentrum voor Joden die waren opgeroepen voor deportatie, dat de Hollandsche Schouwburg toen was. Meerburg werkte daartoe ook samen met de kinderreddergroep NV. Piet heeft in 1943 het initiatief genomen om de joodse kinderen vrij te krijgen uit de Amsterdamse crèche. Hij zette daarvoor een organisatie op in heel Nederland bestaande uit veel ondergedoken studenten.
De Amsterdamse Studenten Groep (ook wel de groep Meerburg of groep Van Doorn genoemd) was tijdens de bezetting een verzetsgroep Amsterdam die zich bezighield met het laten onderduiken van Joodse kinderen. In totaal zijn door deze groep waarschijnlijk tussen de driehonderd en vierhonderd Joodse kinderen elders ondergebracht.

De groep bestond uit de volgende personen: Piet Meerburg, Hansje van Loghem, Piet Hoekstra, Iet van Dijk, Wouter van Zeytveld, en Tineke Haak. Alice Brunner, Ans van Dam en Mieke Mees. Waarvan de laatste drie elk maar liefst acht kinderen naar Tienray brachten.
In het standaardwerk over de Tweede Wereldoorlog noemt Dr. L. de Jong Piet Meerburg slechts in het voorbijgaan. Meer recht werd hem gedaan door dr. A.P.M. Cammaert in zijn uitvoerige studie over het verzet in Limburg “Het verborgen front”. Voor zijn verzetswerk kreeg Meerburg onder meer de Yad Vashem onderscheidingg. Voor zijn werk op cultureel gebied werd hij door de hoofdstad onderscheiden met de Zilveren penning van de Stad Amsterdam en voor zijn verzetswerk vernoemde dezelfde stad in 2013 brug 234 naar hem.
Op het eind van de oorlog richtte Meerburg de Studenten Oppascentrale en de studentenbioscoop Kriterion op. Hij heeft van film en theater zijn beroep gemaakt. Zo was hij één van de oprichters van het Nederlands Historisch Filmarchief, de voorloper van het huidige Filmmuseum Hij richtte ook een eigen bedrijf op, “Meerburg Theaters” , waarmee hij tientallen filmzalen in heel Nederland exploiteerde en ook enkele in België. Hij werd ook directeur van het Nieuwe de la Mar Theater. Daarbij produceerde hij ook zelf musicals en toneelstukken. De bekendste daarvan zijn: My Fair Lady, Oliver, Het dagboek van Anne Frank en Heerlijk duurt het langst.
Wittebroodsweken: Piet Meerburg trouwde op 29 april 1945 met Hansje van Lochem. Het bruidspaar kwam met de trein in Oostrum aan en wist daar een kruiwagen te bemachtigen. Daarin mocht Hansje plaats nemen en Piet bracht haar naar Tienray. Waarschijnlijk liepen ze langs de spoorlijn. In Tienray namen ze hun intrek in huize Van de Voort (Spoorstraat 8) en vierden samen veertien dagen hun bruiloft. (Hansje van Lochem was één van de koeriers.

Translate »