Verantwoording

Verantwoording

In 1977 kwam Hay Reintjes met zijn vrouw en zijn twee broers Gerrit en Jac in het kleine dorpje Dohnsen en vroeg aan iemand of hij wist van het neerschieten van drie strafgevangenen op 5 april 1945. Hij wist van niets maar maakte ons opmerkzaam op een vrouw die juist uit een winkel kwam. Ik vroeg aan haar hetzelfde. Zij keek mij aan en zei direct dat ze precies wist wat wij bedoelden. Zij verzorgde nog altijd, 32 jaren na datum, het graf van die derde man die was achtergebleven.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Hay-576x1024.jpg


Zij deponeerde haar boodschappen terug in de winkel, stapte bij ons de auto en ging met ons buiten het dorp en wees ons precies de plek waar ze neergeschoten waren. We moesten mee naar het kerkhof en naar haar woning waar we gastvrij werden ontvangen en uitleg kregen over het gebeurde van toen. De zoon van deze Frau Dettmer was na de oorlog enkele jaren burgemeester in Dohnsen. Zij was erg blij dat we met haar contact gezocht hadden en wij waren blij haar ontmoet te hebben.
In 1980 brachten we haar bloemen. In mei 1990 gingen we wederom met vier man waaronder mijn broer Jan, verder Lowie Pennings en Wies Peters uit Broekhuizen die belangstelling hadden in de geschiedenis van het dorp en de oorlog. We kwamen wederom bij Frau Dettmer over de vloer. Zij maakte ons opmerkzaam op Ludwig Brockmann uit Halle die bezig was informatie in te winnen over de beruchte mars van Hameln naar Eschershausen op 5 april1945.
We spraken af dat bij een volgende bezoek wij in contact zouden komen met Brockmann.
Broekhuizen. Juli 2002 Hay Reintjes.
Bovenstaand verhaal van Sef van Megen is een ingekorte versie van het verhaal dat Hay Reintjes geschreven heeft over zijn neef. Door dit jarenlange onderzoek zijn veel raadsels opgelost.

Translate »